Salonul Național de Vinuri Vintest București 2011,  o manifestare reușită

Prof. univ. dr. Nicolai Pomohaci – Membru titular ASAS București

 

După succesul celor 8 ediții ale Vinvest-Timișoara organizatorii au oferit și bucureștenilor posibilitatea să deguste vinuri de cea mai bună calitate produse în diferite areale viticole din țara noastră și chiar din strănătate. În  perioada 27-30 octombrie 2011, peste 200 de producători de vinuri, importatori, distribuitori de vinuri, de materiale și utilaje de vinificație și alte accesorii, precum și fabricanți de pâine, brânzeturi și produse din carne au participat la prima ediție a Salonului Național de Vinuri al României-Vintest la Romaero Băneasa-București.

Organizatorii și-au propus am oferit să facem ladbrokes pariuri sportive pentru toți și au reușit să facă promovarea vinului românesc din vechile soiuri autohtone și străine „într-un cadru profesionist”, să atragă parteneri strategici, să înlesnească  stabilirea unor relații de afaceri între producătorii de vin, prestatorii de sevicii-accesorii și deosebit de important să inițieze pe participanții, mai puțin avizați în tehnica degustării vinurilor Prezența membrilor Asociației Somelierilor și ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) au asigurat „transmiterea de cunoștințe și deprinderi” necesare în aprecierea caltății unui vin – „Taste education”.

O altă inițiativă  lăudabilă: prezența  în salon a unui stand cu literatură de specialitate- carte de vin și colecția gastronomică, de la care am cumpărat și eu câteva cărți.  Păcat că au lipsit unele cărți ale unor personalițăi din domeniu, apărute recent în edituri românești de prestigiu: A. Popa, Secretul vinului bun; Al. Mihalca și col. Vinuri și sănătate; L. Dejeu Vinul și sănătatea etc.

Merită amintită și preocuparea organizatorilor pentru atragerea Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural în vederea promovării turismului vitivinicol și îndeosebi a potențialului turistic al cramelor românești cu noul tip de concediu oenoturistic.

Prezența Ministrului Agriculturii prof. univ. dr. Valeriu Tabără la deschidere și vizitarea tutror standurilor din Salon dă „speranță și încredere” producătorilor de vinuri românești.

*

Inițial îmi propusesem să vizitez Salonul o zi. Până la urma m-am hotărât să mai vin încă  o zi.  Multe dintre vinuri le văzusem la ele „acasă”, dar aici îmi erau mai la îndemână.

Am rămas plăcut surprins de eforturile și priceperea unor mici producători pentru producerea unor vinuri de aleasă calitate din vechile soiuri românești, cât și de inițiativa unor mari producători de a produce, din „soiuri pure românești vinuri pentru boieri și obrazuri subțiri” din plantații „exploatate în regim ecologic”, pe suprafețe mari.

M-am întâlnit cu vinurile din tinerețe când am făcut o practică lângă Ciumbrud (1953), azi Domeniile Boieru, dar acum vinurile erau „mai școlite”, sortimentul mai bogat, totuși Traminerul a rămas neîntrecut.

Mai puțin cunoscute îmi erau vinurile de la Oprișor, asupra cărora am zăbovit mai mult. Am degustat vinuri din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot și Shiraz.

Vinul de Cabernet Sauvignon impresionează prin culoarea sa de un roșu-cărămiziu, prin extractivitatea sa, prin delicatețea și generozitatea sa, având o personalitate inconfundabilă, gust foarte plăcut, catifelat și miros plăcut, buchet asemănator cu cel emanat de toporași, însușiri care prin invechire se vor amplifica.

Vinul de Merlot de culoare roșie-rubinie, destul de intensă, cu nuanțe cărămizii, aromă fină și persistentă, amintind de fructele de pădure, ori  vișine supramaturate, gust plăcut de ciocolată. Cel din 2010 mi s-a părut chiar „peste”cel de Cabernet Sauvignon.

Vinul de Shiraz de culoare roșie-rubinie cu reflexe cărămizii, bine construit și suficient de extractiv, aciditatea bine conturată, vin amplu, generos cu gust ce amintește pe cel al cireșelor amare supracoapte, sau chiar de zmeură. Se asemănă întru câtva cu cel de Merlot fără a-l depăși.

La Beciul Domnesc am degustat printre altele o Tămâioasă Românească, despre care gazdele mi-au spus că a fost distinsă  la ultimul concurs cu medalia de argint.

Mi-au atras atenția trei vinuri roze dintre care unul excelent (Lena-Domeniul Marash, Bulgaria)  cu o culoare frumoasă, de un roze deschis spre portocaliu, cu miros plăcut, proaspăt, lejer.

La Casa de Vinuri Huși, a doua zi spre prânz am dorit să degust o Busuioacă de Bohotin (Roze demidulce), dar mi s-a spus că s-a terminat. Au avut 6 sticle și un vizitator, după ce a degustat vinul respectiv  le-a cumpărat pe toate, cu puțin mai înainte de venirea mea.  M-am mulțumit cu o Zghihară.

Salutară a fost și idea de a invita la Salon grupuri de studenți de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și de la Academia de Studii Economice din București, cât și de la cea din Sibiu, pentru că unii dintre aceștia după absolvire vor lucra în domeniul respectiv. De altfel și organizatoarea Salonului, domnișoara ing. Lucia Pîrvu și-a ales ca temă pentru lucrarea de diplomă la absolvirea facultății, un subiect din oenologie. După absolvirea Facultății de Horticultură din București, prin muncă asiduă și perseverență, doamna ing. Lucia Pîrvu a devenit un priceput și talentat degustător precum și un prosper om de afaceri în domeniul vinului.

La terminarea vizitei m-am oprit la un stand cu produse din carne de la care am cumpărat produse ecologice printre care și o costiță de porc afumantă potrivită pentru o o excelentă ciorbă de fasole.

Salonul Național de Vinuri Vintest de la București a fost organizat de specialisți profesioniști, cu o bogată experiență, care au reușit să adune sub cupola Romaero producători de vin, companii de servicii, asociații profesionale și iubitori ai vinului, realizând – conform opiniei unanime – „o manifestare amplă, elegantă, reușită” ce a încântat pe toți cei care au avut șansa să viziteze Salonul.

 

 

Comments are closed.